18 Nisan 2008 Cuma

hava temizliği

hava temizleme cihazları
Yaşadığımız her gün ortalama 23.000 kez nefes alıyoruz ama soluduğumuz havanın temiz olup olmadığını önemsemiyoruz. 2000 den fazla madde ve canlı kapalı ortam havasını kirletiyor. Yapılan araştırmalar dış ortamdaki hava ne kadar kirli olursa olsun kapalı ortam havasının en az 2 - 5 kat daha kirli olduğunu gösteriyor. Sigara dumanı, göremediğimiz polen, mite, virüs, bakteri, ev akarlarını ve tozları farkında olmadan soluyoruz.



Kapalı bir kabin içerisine basılan dumanın Bionaire Hava Temizleme Cihazı (Amerika) ile gerçek zamanlı olarak temizlenmesi.



Bu maddeler bazen alerjik (hayvan tüyleri, ev toz akarları, polenler ve bakteriler) bazen astım tetikleyici (toz, sigara dumanı, kokular, otomobil ve fabrika atık gazları ve dumanları) bazen de hastalık oluşumunda önemli rol oynar, örneğin yapılan bilimsel araştırmalarla, yetişkinlerde görülen astım hastalığının 0-6 yaş çağında solunan kirli hava faktöründen kaynaklandığı saptanmıştır. Bir Amerikan Standart kuruluşu olan AHAM (hava temizleme cihazlarının gerçek temiz hava üretim oranını ve kullanılabilecek alan ölçüsünü belirler) tarafından sertifikalı Hepa filtreli hava temizleme cihazları, Amerika da ve bir çok ülkede doktorlar tarafından 2. derece tıbbi cihaz olarak tavsiye edilmektedir.

Ev tozu akarlarını ve onların alerjen içeren dışkılarını ortamdan tamamen yok eden akarisidlerdir. Ev tozu akarı alerjisinin mevsimi yoktur. Bütün bir yıl boyunca devam eden ev tozu alerjisi, alerjik astımın başlangıcı ve habercisidir. Akarlar insanların yaşadıkları her yerde yaşarlar. Bu yüzden de ev içi tekstilleri akarların en ideal yaşam yerleridir. Yoğun hijyen ortamında bile evlerde yoğun akar bulunmaktadır. Akarlar her zaman günlük temizlik maddeleriyle yok edilmesi mümkün olmayan, kıyafet, havlu, kilim, minder ve benzeri tekstil ürünleri içine yuvalanarak, sürekli üreyen mikro-organizmalardır. Akarlar başta alerjik (allerjik) astım olmak üzere, gözlerde yaşarma, öksürük, hapşırma nöbetleri, saman nezlesi, deri reaksiyonları, bronş hiper-reaktiviteleri ve rinit (rhinit), konjonktivit gibi çeşitli alerjik hastalıklara yol açarlar. Alerjideki diğer tedaviler örneğin;İmmunoterapi (aşı tedavisi) veya ilaç tedavisinin başarısı ortamdaki alerjen yoğunluğunun azalmasıyla daha artmıştır.

Nefes darlığının birçok sebebi olabilir örneğin astım, koah, anfizem ve bronşitin yanı sıra kuvvetsiz nefes alma alışkanlıkları, yaşlılık. Klinik çalışmalara göre solunum kaslarımızı güçlendirmek nefes darlığını azaltmaktadır.

Hiç yorum yok: