18 Nisan 2008 Cuma

temiz çevre

'Temiz çevre' çağrısı Tarih: 6 Haziran 2005 Kaynak: Cumhuriyet

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yurt genelinde düzenlenen etkinliklerde bir araya gelen yurttaşlar "temiz bir çevrede yaşamak istediklerini" dile getirdiler.

5 Haziran Dünya Çevre Günü İstanbul'da yürüyüşlerle, protestolarla kutlanırken yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Temiz bir çevrede yaşama hakkına dikkat çekilen etkinliklerde, Munzur Vadisi ve Bergama'daki çevre katliamları da protesto edildi.
Diyarbakır Bağlar Belediyesi, Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu önünde davullu zurnalı bisiklet şenliği düzenledi. Şenliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir 'in yanı sıra Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler , Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile 30 çocuk katıldı.

Üzerinde ''Çöplerinize sahip çıkın'' yazılı tişörtleriyle yarışa katılan çocuklar, ikinci turun ardından yağmur engeliyle karşılaşınca büyük hayal kırıklığı yaşadılar. Amasya'da düzenlenen ''Çevreye Saygı Yürüyüşü'' ne TEMA Grubu, öğrenciler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü izci grubu, 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Çevre Kulübü ve çok sayıda yurttaş katıldı. Ziya Paşa Bulvarı'nda başlayan yürüyüş, Yavuz Selim Meydanı'nda son buldu. TEMA Vakfı Amasya Şube Başkanı Turgut Umur , sağanak yağışlarla birlikte Yeşilırmak'ın toprak dolduğuna dikkat çekerek ''Ormanlara verilen zararın duyarsızlığının cezasını çekiyoruz. Gelecekte çok daha acı faturalar ödeyeceğiz'' diye konuştu.

Kayseri 'de de Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan çevre yürüyüşüne sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Mimar Sinan Parkı içindeki Amfi Tiyatro'da öğrencilerin çeşitli gösteriler sunduğu etkinlikler, çevre konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerin verilmesiyle sona erdi.

Bolu Valiliği'nce kent merkezinde 1500 öğrencinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Öğrenciler daha sonra belediye otobüsleri ve bisikletlerle Gölköy Barajı'nın bulunduğu alana hareket etti. Gölköy Barajı çevresinde çevre temizliği yapan öğrenciler, daha sonra uçurtma uçurdular.

Beyoğlu'nda yürüyüş
İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi'nde geleneksel ''Çevre Yürüyüşü'' nü gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı'nda toplanan ilköğretim okulu öğrencileri, ''Yeşillik uygarlıktır'', ''Doğayı sev, yeşili koru'', ''Doğa bekçiyle değil sevgiyle korunur'', ''Doğanın dengesini koruyun'' yazılı pankartlarla Taksim Meydanı'na yürüdü. Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından meydanda hazırlanan platformda, ilköğretim okulları arasında düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Folklor gösterilerinin ardından Murat Evgin ve Turgay Başyayla birer konser verdiler. Törene, Vali Yardımcısı Naci Kaya , Beyoğlu Kaymakamı Ali Kamil Başer , İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar , TEMA Genel Müdürü Ümit Gürses de katıldı.

Munzur Vadisi ve Çevresini Koruma Kurulu da aynı güzergâhta bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. ''Doğaya egemen değil dost olalım'' pankartının arkasında yürüyen çevreciler, ''Munzur'a baraj istemiyoruz'', ''Munzur onurdur, onuruna sahip çık'', ''Munzur'a siyanür istemiyoruz'', ''Çevreye dostuz, düşman değiliz'', ''Bergama halkı yalnız değildir'' sloganları attı. Yürüyüşün ardından Taksim Meydanı'nda yapılan açıklamada, Türkiye'nin Dünya Çevre Günü'nü, Munzur Vadisi'ne baraj yapılmak istenmesi, Ovacık'ta siyanürle altın çıkarılması gibi sorunların gölgesinde kutladığı belirtildi.

'Doğal hayat yok olur'
Munzur'a baraj yapılması halinde bölgedeki doğal hayatın tamamen sular altında kalacağına dikkat çekilen açıklamada, ''Geçen yıl burada 250 hektar orman yangınlarda kül oldu. Buradaki orman örtüsü bir de yangın tehdidi altında'' denildi. Yürüyüşe, yazar Cezmi Ersöz ve çevreci Osman Akkuş da ''kalkanı ve mızrağı'' ile destek verdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , ''Dünya Çevre Günü'' nedeniyle bir mesaj yayımladı. Sezer, sanayileşmeyle birlikte, ekonomik büyüme ve kalkınma politikalarında önceliğin üretimin arttırılmasına verilmesinin ve çevre değerlerinin göz ardı edilmesinin, doğa ve ekonomi arasındaki dengeyi, doğanın aleyhine bozduğunu vurguladı.




Hiç yorum yok: